Keveset keresnek a magyar csúcsvezetők

Vágólapra másolva!
A magyarországi vezetői bérek messze elmaradnak a régió államaiban, Ázsia fejlett országaiban, Nyugat-Európában és a tengerentúlon szokásos vezérigazgatói juttatásoktól. Egy magyar csúcsvezető 45 ezer, az amerikai Oracle vezérigazgatója 706 millió dollárt vihetett haza az elmúlt évben - írja hétfői számában a Világgazdaság az IMD svájci kutatóintézet felmérésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az IMD adatai szerint a magyar vezetők évi átlagos 45 ezer dolláros - 11,7 millió forintos - keresete a vizsgált 43 ország közül a második legkisebb, csupán Észtországban keresnek kevesebbet a csúcsmenedzserek, 10 ezer dollárral.

A régió országai közül Csehországban másfélszer, Lengyelországban pedig több mint kétszer annyit vihetnek haza a felső vezetők, mint Magyarországon. Érdekes, hogy a kínai vezetői átlagkereset is 10 ezer dollárral meghaladja a magyart, a dél-kelet ázsiai térség fejlett államaiban pedig a vezetői bérek összege eléri a német, brit, vagy a japán fizetések kétharmadát.

A William M. Mercer tanácsadó cég felmérése szerint ugyanakkor a magyar felsővezetők javadalmazása az átlagos magyar bérnövekedést jóval meghaladó mértékben nő.

Az IMD listáját minden tekintetben az Egyesült Államok vezeti. A tengerentúlon egy átlagos vezetői fizetés eléri az 581 ezer dollárt évente. A Forbes magazin éves listája alapján 2001-ben Lawrence J. Ellison, az Oracle vezérigazgatója kereste a legtöbbet 706 millió dollárral, megelőzve a Dell Computer alapító tulajdonosát, Michael S. Dellt, aki több mint 200 millió dollárt vihetett haza.

A nyolcvanas évektől a tengerentúlon fokozatosan elterjedt, hogy a vezetők bérét azzal megegyező mértékű - vagy akár azt meghaladó - vállalati tulajdon egészítheti ki, amennyiben a cég sikeresen működik. Az említett Oracle-vezér 16 milliárd, Michael S. Dell pedig 9 milliárd dolláros részvénytulajdont tudhat magáénak.

Az Egyesült Államok legjobban kereső cégvezetői

Név

Vállalat

Éves juttatás

Részvény-tulajdon (millió dollár)

Lawrence J. Ellison

Oracle

706

15 997

Michael S. Dell

Dell Computer

201

9167

Jozef Straus

JDS Uniphase

151

-

Howard Solomon

Forest Labs

148

359,3

Richard D. Fairbank

Capital One Financial

142

41,7

Eugene M. Isenberg

Nabors Industries

124

46,4

Richard S. Fuld Jr

Lehman Bros Holdings

116

267

Joseph P. Nacchio

Qwest Communications

102

4,2

London H. Rowland

Stilwell Financial

93

56,7

Thomas M. Siebel

Siebel Systems

88

1099,8

Steven P. Jobs

Apple Computer

84

-

Forrás: Forbes, Világgazdaság

(Üzleti Negyed)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák