A magyar költségvetés negyedével tartozik a Worldcom

Vágólapra másolva!
Összesen 4,5 milliárd dollárral (ezermilliárd forint) tartozik banki hitelezőinek az amerikai gazdaságtörténet egyik legnagyobb könyvelési visszaélésével vádolt Worldcom távközlési cég, de az adósság viszonylag jól szétterül az érintett bankok között.
Vágólapra másolva!

A Reuters forrásai szerint a legnagyobb hitelezők, köztük a Bank of America, a J.P. Morgan Chase és a Citigroup már nem adnak több pénzt a Worldcomnak, ami még közelebb sodorja a botrányba keveredett vállalatot a csődhöz.

A három bank - 25 más nagy pénzintézet élén - alig egy hónapja folyósított egy 2,65 milliárd dolláros konzorciális hitelt a Worldcomnak. A széles konzorciumnak tagja egyebek mellett a Deutsche Bank, a holland ABN AMRO és a Tokyo-Mitsubishi Bank.

Milliárdokat csaltak el

Többmilliárd dolláros könyvelési csalást ismert be a Worldcom amerikai telekommunikációs cég. A cég közel 4 milliárd dollárral nagyobb nyereséget közölt a valósnál. Szakemberek szerint az ügy, melynek szálai ismét az Andersenhez vezetnek, felülmúlja még az Enron-botrányt is. Ez a tény elkerülte a telekommunikációs óriás könyvelőcégének, a megtépázott hírnevű Andersennek a figyelmét is. A hírre menesztették a Worldcom pénzügyi vezetőjét. A Worldcom 17 ezer alkalmazottjától válik meg, és szakemberek szerint a csőd elkerülése nem valószínű, sőt a botrány a cég puszta fennmaradását kérdőjelezi meg.

A Fitch Ratings európai hitelminősítő a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy az eddigi B-ről a már mélyen bóvli szintű CC-re, vagyis erősen nemfizetés-veszélyesre rontotta a Worldcom vállalati adósi besorolását.

A megtépázott cég a tavalyi év egészére 1,4 milliárd dollár, az idei első negyedévre 130 millió dollár nettó profitot könyvelt el, jóllehet szabályos könyvvitel mellett 2001-ről nettó veszteséget kellett volna jelentenie. A cég már közölte, hogy 2001-ről és az idei első negyedről új pénzügyi jelentést ad ki.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: