Tovább dagad a WorldCom-botrány

Vágólapra másolva!
Újabb hullámokat vetett tegnap a WorldCom botránya: a 3,8 milliárd dolláros számviteli csalással vádolt cég ügye a G8-ak csúcstalálkozóján is szóba került. Bush elnök állítólag alapos fejmosást kapott, ám maga sem fukarkodott a feddő szavakban. A tőzsdéken azonban az első pánik után, még szerdán felfelé mentek az árak, tegnap pedig már enyhe bizakodás is mutatkozott a váratlanul jó amerikai GDP-adat miatt. Óvatos elemzők szerint lehet, hogy ez vihar előtti csend.
Vágólapra másolva!

Bár a tőzsdék megnyugodtak tegnapra, tragikus áresés sehol sem volt, a WorldCom-botrány hullámai elérték a nagypolitika színpadát is. A G8-ak kanadai csúcstalálkozóján Bush elnök állítólag heves szemrehányásokban részesült: vajon miért nem képes az amerikai kormányzat elejét venni az egész világgazdaságot fenyegető számviteli botrányoknak. Az elnök persze maga sem fukarkodott a feddő szavakban, felháborító eljárásról, botrányos számviteli praktikákról, egy új vállalati felelősségtudat szükségességéről beszélt. Kilátásba helyezte a felelősök megbüntetését, az ügy átfogó feltárását is.

Eljárnak a Worldcom vezetői ellen

Mintegy Bush szavait aláfestendő lépett tegnap az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) is, amely csalás vádjával magánjogi keresetet nyújtott be a New York-i államügyészségnél a WorldCom vezetői ellen. A tőzsdefelügyelet a kereset mellett egy kiegészítő kérelmet is benyújtott a bírósághoz, amelyben a WorldCom vagyontárgyai eladásának tilalmát, a cégdokumentumok lefoglalását, valamint a felső vezetők bérének befagyasztását indítványozta.

A SEC egy speciális rendelet kibocsátásával saját hatáskörében is lépett: kötelezővé tette a legnagyobb amerikai vállalatok pénzügyi vezetői számára, hogy a jövőben a cégek eredmény-kimutatásait saját kézjegyükkel is ellássák. Egyes pletykák szerint egyébként immáron maga az amerikai igazságügy-minisztérium is beszállt az ügybe, ám a sajtóértesüléseket a minisztériumnál cáfolták.

Kivártak a tőzsdék - poszttraumatikus sokk

A tegnapi nap egy kicsit a kivárás, egy kicsit a bizakodás jegyében telt el a világ tőzsdéin. Tokió 187 pontos, 1,86 százalékos nyereséggel zárt - elsősorban is a technológiai részvények emelkedtek, a Sony például 3,8, a Matsushita Electric pedig 3,6 százaékot nyert. Szöul az előző napi katasztrofális 7,2 százalékos zuhanás után csaknem 1, Hongkong pedig 0,9 százalékot emelkedett.

Eleinte enyhe, aztán már jelentősebb (2-3 százalékos) emelkedést mutattak az európai börzék is, amelyek délutánra, az amerikai tőzsdenyitás előtt már visszahozták az előző napi veszteségek értékét. (Sajnos Budapest ismét kivétel volt: a BUX a szerdai 4 százalék feletti gyengülés után csak másfelet tudott erősödni délutánig.) Erősödött viszont a dollár, az arany ára pedig a keddi unciánkénti 321,55 dollárról 319,45 dollárra esett.

Worldcom - Itt nyugszik…

Eközben egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a WorldCom hamarosan lehúzza a rolót, a botrány nyomán ugyanis szinte kilátástalanná vált az az 5 milliárd dolláros hitelfelvétel, amely a cég túléléséhez szükséges. A bankok, amelyek most már saját kinnlevőségeiket féltik (a WorldCom állítólag 4,5 milliárd dollárral tartozik a világ 25 vezető bankjának), sorra elzárkóznak, és elvetik bármiféle kisegítő kölcsön lehetőségét. Ugyancsak nem segít a távközlési cégen, hogy az ügy kapcsán fény derült vezetőinek enyhén szólva megkérdőjelezhető praktikáira: a cégvezérek az elmúlt években mintegy 1,5 milliárd dolláros jövedelemre tettek szert részvényopcióik értékesítéséből.

Jelentősen javított a hangulaton egy váratlanul igen jó makrogazdasági adta: az amerikai GDP az első negyedévben a vártnál sokkal gyorsabban, 6,1 százalékkal nőtt. A sok rossz vállalati eredmény-előrejelzés után valósággal üdítő volt az AOL Time Warner bejelentése, hogy az idén nem ad már ki profit warningot, azaz biztosnak látja eddigi jóslatait idei eredményére.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: