Liberalizálták a cseh vezetékes telefonpiacot

Vágólapra másolva!
Csehországban július 1-jétől felszabadul a vezetékes telefonpiac. Ezt azt jelenti, hogy a Cesky Telecom elveszítette monopolhelyzetét, s az ügyfelek ezentúl szabadon választhatnak az egyes telefonszolgáltatók között. Júliusban kettő, augusztusban pedig egy további szolgáltató kezdi meg a működését. Szakértők szerint az év végére az alternatív szolgáltatók tíz százalékos piaci részesedésre tehetnek szert.
Vágólapra másolva!

A Cesky Telecom elnökhelyettese, Jirí Jirousek ezzel kapcsolatban közölte, hogy eddig kilenc szolgáltató érdeklődött a lehetőség iránt. Hárman közülük - az Aliatel, a Tele2 és a Contactel - már meg is állapodtak a Cesky Telecommal a hálózatok használatáról, a többiekkel a tárgyalások még folyamatban vannak.

A három új szolgáltató közül az Aliatel és a Contactel már július elsejétől működik, a Tele2 várhatóan augusztusban indul. A további érdeklődők a British Telecom, a KPNQwest/GTS, az eTel, a Czech On Line, a Pragonet és a Kiwwi.

A Cesky Telecom az ügyfeleknek lehetővé teszi, hogy a konkurencia hálózatán egy négy-, illetve ötjegyű hívószámmal bármiféle hívást lebonyolíthassanak, kivéve az internetet. Az internetes hívásokról a felek egyelőre még tárgyalnak, és július végére várható az érdekeltek közti megegyezés. A vezetékes telefonok mellett már most szabadon hívhatók a mobiltelefonok is.

Cseh szakértők azt várják, hogy az év végére az alternatív szolgáltatók a vezetékes telefonpiac mintegy 10 százalékát veszik át a Cesky Telecomtól.

(MTI)

Ajánlat:

Cesky Telecom

Korábban: