A FIAT csökkenti termelését

Vágólapra másolva!
Az olasz autóipar válsága miatt a Fiat 40 ezer autóval kényszerül visszafogni termelését: augusztus 19-étől szeptember 22-éig a cég olaszországi termelőüzemeiben az egyes műszakok dolgozói rövidített munkaidőben dolgoznak. Az intézkedést a júniusi negatív eredmények indokolják. Egyúttal bejelentették, hogy a cég erősíti partneri kapcsolatait a General Motors-szal.
Vágólapra másolva!

Júniusban a Fiat 36 010 darab járművet adott el Olaszországban, a tavalyi azonos időszakhoz képest 34,7 százalékkal kevesebbet. Az év eleje óta 20,1 százalékos a visszaesés az elmúlt évhez viszonyítva.

A Fiat által tervezett 2887 fős létszámleépítés és a rövidített munkaidő miatt a cég dolgozóit képviselő szakszervezet péntekre négyórás sztrájkot hirdetett. Jövő kedden a Fiat vezetése és a szakszervezetek együttesen találkoznak az olasz munkaügyi miniszterrel, ahol a tervezett erőteljes létszámleépítést vitatják meg.

Az ügyvezető igazgató szerint a cég második negyedéves eredményei jelentősen jobbak az első negyedévinél, ugyanakkor piaci részesedése európai szinten egy év alatt drámaian csökkent: 9,4 százalékról 7,2 százalékra. A Fiat-csoport őszre javulást vár az autópiacon: októbertől azon adókönnyítések jótékony hatására számít, amelyeket a Berlusconi-kormány a múlt héten fogadott el a személyautó-piac élénkítésére.

Az olasz kormányfő nem támogatná, hogy a Fiat autógyártó részlegét a General Motors-nak adják el. A Fiat válsággal küszködő autógyártó részlegének elnöke ugyanakkor már konföderációról beszél az amerikai nagyvállalattal, amely már jelenleg is 20 százalékkal részesedik az olasz cégből. A Fiatnak 6 százaléka van a GM-ben.

(MTI)

Ajánlat:

FIAT