Nem gyárt Zyklon gáztűzhelyet a Siemens

Vágólapra másolva!
Elvetette korábbi tervét a német Siemens, hogy egy termékcsaládját "Zyklon" néven vezesse be a piacra - értesült a BBC News Online. A Bosch Siemens még tavaly adott be kérelmet az Egyesült Államok védjegyhivatalába, hogy "Zyklon" néven levédesse új háztartási termékcsaládját, melyek között gáztűzhelyek is szerepeltek.
Vágólapra másolva!

Az elnevezés ellen több zsidó csoport is tiltakozott, külön felháborodásuknak adva hangot amiatt, hogy pont az a Siemens cég tervez ilyen elnevezést, amely zsidó rabszolgamunkát alkalmazott a II. világháború alatt.

A Zyklon-B gázt a Degesch (Deutsche Gesellschaft für Schädlingsbekämpfung mbH) frankfurti székhelyű cég gyártotta és szállította koncentrációs táborokba rovarirtóként. A Degesch az I.G. Farben és a Tesch und Stabenow cégek tulajdonában volt.

A Bosch Siemens sajnálatát fejezte ki az ügyben, és megerősítette, hogy nem fognak ilyen elnevezésű termékcsaládot piacra dobni az Egyesült Államokban. A német piacon viszont van ilyen elnevezésű terméke a cégnek: egy speciális zsák-nélküli porszívó. Már ezt a terméket is kemény kritikával illették, miszerint az ilyen elnevezés akkor is tapintatlan, ha a névadók nem is gondoltak az összefüggésre.

A Siemens tervezett termékcsaládjára a BBC News Online egy olvasója hívta fel a hírportál figyelmét, akik azonnal kérdőre vonták a céget. Telefonváltás után a cég szóvivője közölte a hírportállal, hogy "a Bosch Siemens a mai nappal a márkanév visszavonását kezdeményezte a védjegyi hivatalnál."

Több német céghez hasonlóan a Siemens is részt vesz a náci rezsim áldozatainak kompenzációs folyamatában. Az ügy mindenesetre nem egyedülálló: augusztusban a sportszereket gyártó angol Umbro kért nyilvánosan elnézést, miután piacra dobott egy Zyklon nevű sportcipőt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: