A tankerhajók elleni terror-fenyegetés is emelte az olajárakat

Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet kedden arra figyelmeztetett, hogy az al-Kaida terrorcselekményekre készülhet a Perzsa-öbölben közlekedő tankerek ellen. A hír hatására az olaj világpiaci ára emelkedni kezdett - írja a CNNmoney.
Vágólapra másolva!

Meg nem erősített hírek szerint az al-Kaida terrorista-csoportjai merényleteket terveznek a Perzsa-öbölben és a Horn-fok térségében közlekedő olajszállító hajók ellen - olvasható a haditengerészet bahraini irodájának figyelmeztetésében. A bejelentés összetétele után Londonban az északi tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 53 centtel emelkedett, az éves csúcsértéknek számító 29,02 dollárra októberi szállításra. New Yorkban a szintén októberi szállítású könnyű nyersolaj hordónként ára 47 centtel nőtt egészen 30,20 dollárra.

A figyelmeztetéssel párhuzamosan az amerikai belbiztonsági szolgálat a terrorizmus elleni készültséget a második legmagasabb, narancssárga fokozatra emelte. John Ascroft amerikai legfőbb ügyész közölte, hogy a lehetséges célpontok között a közlekedési és energiaszolgáltatási szektor épületei lehetnek.

A világ olajkereskedelmének mintegy negyedét - napi 12 millió hordót - a Perzsa-öbölben Irán és Oman partjai között, a Hormuz-tengerszoroson keresztül szállítják. A haditengerészet figyelmeztetése ellenére egyébként a Perzsa-öböl hajóforgalma az átlagosnak megfelelő, és a kikötőkben nem léptettek életbe különösen szigorú biztonsági intézkedéseket - közölték iparági források.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Tovább drágul az olaj
(2002. szeptember 10.)