Bizonytalan az OPEC kvótaemelési szándéka

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs egyetértés a kőolajexportőr országok szervezetének (OPEC) tagországai között, hogy legyen-e kvótaemelés a hivatalosan csütörtökön kezdődő miniszteri értekezleten. Az értekezlet helyszínén, a japán Oszakában több olajminiszter is úgy nyilatkozott, hogy bőven van olaj a piacon, ezért nincs szükség a januárban napi 21,7 millió hordóra csökkentett összkvóta emelésére, még az Irak elleni amerikai háborús fenyegetés ellenére sem.
Vágólapra másolva!

Egyelőre a legnagyobb OPEC-termelő, Szaud-Arábia álláspontja nem ismeretes, bár a szaudi kormányzat korábban hajlott kvótaemelésre.A kuvaiti olajminiszter, Ahmed al-Fahd sejk viszont kijelentette, hogy az OPEC-országok olajminiszterei már lényegében egyetértenek az összkvóta emelésének elutasításában.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szeptember eleji becslése szerint az OPEC kvótakötelezett tagjainak tényleges termelése augusztusban már napi 1,68 millió hordóval haladta meg a hivatalos összkvótát. Az OPEC egyes tagállamaitól származó, nem hivatalos becslések újabban napi 2 millió hordóra teszik a túltermelést.

(MTI)

Ajánlat:

OPEC

Korábban:

Emelkedő olajárak az iraki bombázás után
(2002. szeptember 6.)