<P class="MsoNormal" style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-layout-grid-align: none">Nem növeli termelését

Vágólapra másolva!
A kőolajexportőr országok szervezetének (OPEC) olajminiszterei oszakai értekezletükön egyetértettek abban, hogy az olajkartell nem bővíti termelését a negyedik negyedévben - adta hírül a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az OPEC döntését aggodalommal fogadták a legnagyobb importáló országok, szerintük ugyanis a magas energiaköltség komoly veszélyt jelenthet a világgazdaság egyensúlyára. A félelem korántsem alaptalan, ugyanis az esetleges Irak elleni háború hatására már 30 dollár közelében jár a nyersolaj hordónkénti ára.

Az OPEC elnöke, Rilwanu Lukman ugyanakkor beismerte, hogy a tagországok mintegy 1,8-2 millió hordónyi olajjal termeltek többet naponta, mint amennyit a 10 országra vonatkozó limit (21,7 millió hordó/nap) engedélyez. A visszásságok elkerülése végett az OPEC miniszterek még szerdán megállapodtak, hogy csupán "kozmetikailag" emelnek a termelési kvóta mértékén.

Az OPEC döntése nem volt különösebb hatással az olajárakra, a piac erre számított, így az utóbbi napokban beárazta ezt a fejleményt. A kartell hétféle olajból számított árkosara szerdán 27,36 dollár volt, a keddi 26,92 dollár után.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

OPEC

Korábban: