A Rotch már a PKN Orlennel akarja a gdanski fimonító részvényeit

Vágólapra másolva!
A legnagyobb lengyel olajipari vállalat, a PKN Orlen hivatalos ajánlatot kapott a brit Rotch Energy befektetőcégtől arra, hogy együtt vásárolják meg a Rafineria Gdanska részvényeinek 75 százalékát - jelentette be Zbigniew Wróbel, a PKN Orlen elnöke. A bejelentés azért különös, mert a magánosítást bonyolító állami társaság, a Nafta Polska korábban már jóváhagyta az orosz Lukoil és a Rotch Energy közös ajánlatát.
Vágólapra másolva!

A Rotch Energy ajánlata értelmében a PKN Orlen kapná a részvények 25 százalékát mínusz egy részvényt, a Rotch pedig 50 százalékát, plusz egyet. A brit társaság felajánlotta, hogy az operatív irányítás a PKN Orlené legyen, a Rotch pedig passzív pénzügyi befektetőként működne a gdanski finomítóban. Ezen kívül a PKN Orlen elővételi jogot is kap a Rotch részesedésére, ha a brit cég később csökkentené a részvételét. A vételár egyharmadát állná a PKN Orlen, és garanciát vállalna a Rotch Energy 330-550 millió dollár közötti gdanski beruházási ígéretére, öt év alatt.

Wróbel közölte, hogy a Rotch ajánlatában nincs szó a Lukoil orosz olajcég részvételéről, noha a Rotch és a Lukoil közös ajánlata a Rafineria Gdanskára október 17-ig érvényes. A Lukoil alelnöke, Szergej Popov azt mondta hírügynökségeknek, hogy nincs tudomásuk a kihagyásukról, és az ajánlatukat érvényesnek tartják.

A PKN Orlen elnöke hozzáfűzte, hogy ha nem sikerülne a többségi részvényeket a Rotch Energyvel közösen megvásárolni, a lengyel olajóriás igyekszik egyedül megszerezni azokat.

(MTI)

Ajánló: