Financial Times: vége a stabilitási paktumnak

Vágólapra másolva!
Válság fenyegeti az eurózóna pénzügyi egyensúlyának biztosítására hivatott stabilitási és növekedési paktumot, amelynek jelenlegi formájában befellegzett - jósolta csütörtökön a Financial Times. A londoni üzleti lap abból vonta le ezt a következtetést, hogy a héten az Európai Bizottság két évvel elhalasztotta - 2006-ra - a határidőt a tagországok költségvetésének kiegyensúlyozására.
Vágólapra másolva!

A paktum arra szolgálna, hogy a valutaunióban szavatolja a költségvetési fegyelmet, de miután szabályait minduntalan megkerülték, elvesztette politikai hitelét. Ha viszont a brüsszeli bizottság ragaszkodna gazdasági szabálykönyveinek betűjéhez, akkor az euróövezet gazdasági hitele is elveszne - véli a lap.

A legutóbbi példával a francia kormány szolgált, amely szerdán 2,6 százalékos GDP-növekedést jelzett 2003-ra, költségvetési konszolidációról azonban nem tett említést, ami a paktum betűjének és szellemének nyílt megsértése.

A Financial Times csak két lehetőséget lát: a paktum felszámolását vagy új pénzügyi szabályok bevezetését. A központosított fiskális szabályokat a lap szerint akár el is lehetne vetni, amennyiben az eurózóna kötelezettséget vállalna, hogy nem segíti ki azt a tagállamot, amely nem tudja törleszteni adósságait. A szükséges fegyelem betartásáról ekkor a szuverén kötvénypiac

gondoskodna. Ezzel a megoldással azonban van egy végzetes probléma, ugyanis a zóna egészére érvényes egységes kamatlábat mindegyik tagország költségvetési pozíciója befolyásolja. Így ha egy nagyobb tagország lazít a költségvetési fegyelmen, az erre következő szigorúbb monetáris politika a többieket is sújtani fogja.

A piaci fegyelmező eszközök tehát önmagukban nem elégségesek - vonja le a következtetést a lap, kiegészítő megoldásként felvetve az államadósságok hosszú távú fenntarthatóságát előíró elv alkalmazását. Szerinte ezt egyszerűen lehetne szabályozni - például a GDP-arányos államadósság túl nem léphető mértékével -, bár a valóságban a szabályok valószínűleg bonyolultabbak lennének, és az alapszerződés módosítását igényelnék.

A stabilitási paktumának felhígulására figyelmeztetett Horst Köhler, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is a párizsi La Tribune csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában. Köhler szerint nem segíti a fejlődést, ha a nagy államháztartási hiányok és az alacsonyabb ütemű európai növekedés miatt a stabilitási paktumot megkérdőjelezik. - A bizonytalanság és ingadozás idején, mindent meg kell tenni a bizalom helyreállítására. Európa fő problémája nem a stabilitási paktum szigora, hanem az, hogy késnek a szerkezeti reformok - hangsúlyozta Köhler.

(MTI)

Korábban: