Lendületben a kínai gazdaság

Vágólapra másolva!
A kivitel jelentős bővülése és a kormányzati gazdaságélénkítés hatására 7,9 százalékkal bővült Kína gazdasága az év első kilenc hónapjában, az idei növekedés így várhatóan meghaladja a kormány által tervezett 7 százalékot - adta hírül szerdán a BBC News Online. Kedvezőtlen adat ugyanakkor, hogy a fogyasztói árak csökkennek.
Vágólapra másolva!

A kínai Nemzeti Statisztika Hivatal legfrissebb adatai szerint az év első kilenc hónapjában a kivitel 19,4 százalékkal, az ipar termelése pedig 12,2 százalékkal bővült éves szinten.

A hivatal a harmadik negyedévben gyorsuló, 8,1 százalékos gazdasági növekedést regisztrált, elsősorban a kormányzati kiadások növekedése miatt: az első háromnegyed évben a kínai kabinet 21,8 százalékkal költött többet infrastrukturális beruházásokra, mint egy évvel korábban. A hivatal becslése szerint idén 5 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramolhat az ország gazdaságába.

Alacsony az árszínvonal

A statisztikai adatok közül az egyetlen kedvezőtlen az árszínvonalra vonatkozó: az első kilenc hónapban 0,8 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Ez egyrészt az ipari túltermeléssel, másrészt az alacsony belső kereslettel magyarázható. A BBC elemzése szerint a kínaiak félnek a munkanélküliségtől és a jelentős gazdasági átalakulással járó bizonytalanságtól, ezért többletjövedelműket tartalékolják.

A BBC elemzése megjegyzi: a bíztató növekedési adatokat a Kínai Kommunista párt novemberi kongresszusa előtt közölték, ahol szakértők szerint generációváltás következhet a pártvezetésben.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Kapitalisták a kínai pártvezetésben
(2002. augsztus 28.)

Szárnyal a kínai gazdaság
(2002. augusztus 5.)