Bizonytalan a japán gazdaság élénkülése

Vágólapra másolva!
A japán központi bank (BOJ) a decemberi jelentésében is sötét képet festett a gazdaságról, hangsúlyozva, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, és bizonytalanok az élénkülés esélyei.
Vágólapra másolva!

A jegybank novemberi értékelése csaknem egy év óta először minősítette vissza a kilátásokat, utalva a gyenge amerikai gazdaság hatására a japán exportra és a termelésre.

Mély deflációban és a behajthatatlan bankhitelek béklyójában a japán gazdaság egy évtizede stagnál, nem reagálva sem az ismétlődő pótköltségvetésekre, sem a történelmi mélyponton tartott kamatokra. A munkanélküliség októberben az eddigi legnagyobb arányú, 5,5 százalékos volt, és egyes vélemények szerint jövőre eléri a 6 százalékot.

Az állami kiadások valószínűleg csökkennek, a magánköltekezés ugyancsak gyenge marad, tekintve a súlyos munkanélküliséget és a jövedelmi viszonyokat - írták a BOJ jelentésének szerzői, hozzátéve, hogy a tengerentúli gazdaságok is csak valószínűleg szerényen élénkülnek a közeljövőben.

A japán ipar kibocsátása októberben 0,2 százalékkal csökkent szeptemberhez képest, ez részben az export gyengülését tükrözte az amerikai gazdasági növekedés lassulása miatt. Az ipar termelése a második negyedév óta gyengül, amikor még 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest.