Izrael újraindítja a palesztin pénzek átutalását

Vágólapra másolva!
Izrael azt tervezi, hogy a közeljövőben hozzáférhetővé teszi a Palesztin Hatóság számára azt a több millió dolláros összeget, amelyet jelenleg zárolva tart. Az izraeli vezetők egy szerdai tanácskozáson vitatták meg a múlt hónapban amerikai nyomásra elfogadott lépés részleteit - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A kifizetéseket 2000. novemberében - két hónappal az intifáda kirobbanása után - függesztette fel Izrael, mert megítélése szerint a Palesztin Hatóság a pénz nagy részét a terroristák támogatására fordítja. A zárolt összeg az Izrael területén dolgozó palesztin munkások megadóztatásából, valamint a palesztin területek és Izrael közötti áruforgalom adóiból tevődik össze.

Palesztin hivatalos források jelezték, hogy a kifizetések néhány nappal az izraeli vezetéssel folytatott tárgyalásokat követően újraindulhatnak. A megállapodás értelmében a havi rendszerességgel átutalt mintegy 130 millió sékel - 27millió dollár - sorsát amerikai ellenőrök követik, így biztosítva, hogy az összegeket polgári célokra használják fel.

A Palesztin Hatóság kedden nyilvánosságra hozott 2003-as költségvetése egyébként 324 millió dolláros izraeli kifizetéssel számol. A költségvetés kiadási oldalán 1,278 milliárd dollár szerepel, a hiány mértékét pedig 747 millió dollárra várják. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint Izrael mintegy 600 millió dollárnyi palesztin pénzt zárolt - írja a BBC News Online.