Bécs olyan drága mint Los Angeles

Vágólapra másolva!
A világ legdrágább városa változatlanul Tokió. A legolcsóbb idén év elején a zimbabwei Harare volt, a kettő között azonban a listán egy év alatt jelentős változások mentek végbe - derül ki az Economist Intelligence Unit felméréséből.
Vágólapra másolva!
Economist Intelligence Unithttp://store.eiu.com/index.asp

Tokió után a szintén japán Oszaka következik, de az utóbbi években harmadik helyét szilárdan tartó Hongkong helyére Oslo lépett, Hongkongot a negyedik helyre szorítva vissza.

Bécs a 2002. elején közzétett felmérés szerint még a 28. helyen volt, 2003. elejére azonban a 17. helyre került, amivel éppen olyan drága város, mint Los Angeles. Az euró-övezet nagyvárosai általában megdrágultak, részben az euró megerősödése miatt, de azért is, mert az új pénz bevezetése jelentős áremelkedésekkel járt, a tanulmány szerint. Az övezet legdrágább városa változatlanul Párizs, amely az összesített listán a 10. helyen áll. Az euró-országokban a legkevésbé költséges nagyváros Lisszabon, amely a teljes listán a 74. helyet foglalja el.

Forrás: MTI
Karácsony Bécsben

Az Európai Unión belül a létfenntartás Londonban kerül a legtöbbe: a brit főváros a teljes listán a 7. helyen áll. Nyugat-Európában az élet Oslóban a legdrágább, a második helyen Zürich áll. Az Egyesült Államok legköltségesebb városai a listán 11. helyet foglaló New York és a 13. helyezett Chicago. Az átfogó listán viszont a korábbiakhoz képest mindkét metropolisz lejjebb került, New York ugyanis 2002-ben még a 7. helyen állt. Észak-Amerikában a legolcsóbb hely a kanadai Calgary, amely a teljes listán a 89. helyet foglalja el. Afrikában a legdrágább hely Libreville (Gabon), amely az összesítésben Hongkonggal együtt a 4. helyen van. A kontinens második legdrágább városa a 44. helyen lévő Abidjan (Elefántcsontpart). A legjelentősebb változások Közép- és Dél-Amerikában történtek: az argentínai Buenos Aires a drámai gazdasági válság nyomán a tavalyi 22. helyről a 130. helyre esett vissza, de a venezuelai Caracasban (109.) is jóval olcsóbb idén az élet, mint tavaly.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az éllovas Tokió és Oszaka után Hongkongban és a 12. helyre került Szingapúrban a legdrágább a létfenntartás. A dél-koreai Szöul a tavalyi 21. helyről idén a 13. helyre került, főleg a won felértékelése miatt. Ázsiában a legolcsóbb helyek között van Újdelhi (130.) és Manila (128).

Londonban és Tokióban a legdrágábbak az irodák/uzletinegyed/ingatlan/20030102londonban.html