Uniós eljárás Németország ellen

Vágólapra másolva!
Németországgal szemben eljárást indít az unió az államháztartás magas hiánya miatt, míg Franciaország figyelmeztetésben részesült, mert az államháztartás kiegyensúlyozása érdekében nem tesz megfelelő lépéseket - jelentette be a görög pénzügyminiszter az unós pénzügyminiszterek hétfő esti tanácskozása után. A döntésről hivatalosan kedden döntenek a tárcák vezetői.
Vágólapra másolva!
Szigorral ellensúlyozná a lassulást az EU/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030108szigorral.html

Pedro Solbes pénzügyekben illetékes európai biztos közölte: Németországnak végre kell hajtania az Európai Bizottság pénzügyi javaslatait; az unió vezető testülete korábban május 21-ig adott időt a legnagyobb tagállamnak, hogy vezessen be intézkedéseket a deficit mérséklése érdekében. A feltételeket akkor is teljesíteni kell, ha a gazdasági növekedés visszaesik - közölte Solbes.

Míg Németország elfogadta az unió eljárását, addig Franciaország nem ért egyet a figyelmeztetéssel, amit azonban megakadályozni nem tud.

A német államháztartás hiánya tavaly elérte a hazai össztermék 3,75 százalékát, pedig a stabilitási paktum legfeljebb 3 százalékos deficitet engedélyez. A most induló eljárás nyomán Németország akár többmilliárd erós büntetést is kaphat. Franciaországban a bizottság az idén a GDP 2,8 százalékát kitevő államháztartási deficitre számít.