Hazafias vásárlásokhoz vezethet a Columbia tragédiája

Vágólapra másolva!
A Columbia űrrepülőgép tragédiája mindenképpen hatással lesz a New York-i tőzsdei kereskedésre: lehet, hogy a többi, gazdasági bizonytalanságot okozó hírrel együtt elriasztja a befektetőket, de elképzelhető az is, hogy hazafias vásárlási hullámhoz vezet a szomorú esemény.
Vágólapra másolva!

Tizenhét éve, a Challenger hasonló katasztrófájakor - ami a tőzsdei kereskedési nap közepén történt - 1,2 százalékkal nőtt a Dow Jones ipari átlagindex értéke, vagyis a befektetők "hazafias vásárlásokkal támogatásukról biztosították az Egyesült Államokat" - írja a CNN.

A Columbia tragédiája/tudomany/vilagur/20030202acolumbia.htmlAz [origo] összeállítása.

A tragédia közvetlenül két társaság papírjainak árfolyamát befolyásolhatja: a Boeing - az űrrepülő egyik építője - árfolyama Európában eddig mintegy 1 százalékkal csökkent, míg a Lockheed Martin papírjai ennél kevesebbet veszítettek értékükből.

A CNN elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy a tragédián túl az iraki helyzet, a 2003-ra és 2004-re tervezett jelentős amerikai költségvetési hiány és a nyilvánosságra került vállalati eredmények is befolyásolhatják a részvények árfolyamát.