Négy priuszos a leggazdagabbak között

Vágólapra másolva!
Az idei leggazdagabbakat összegyűjtő Forbes-listán négy olyan ember is található, akinek büntetőjogi priusza van, sőt börtönviselt.
Vágólapra másolva!

Milliárdosnak lenni nem könnyű dolog, sem a vagyon megszerzése, sem pedig megtartása szempontjából. Aki pedig a jogi kereteket feszegetve teszi ezt, azt bizony megbüntetik, legyen ő milliárdos vagy sem.

Leona Helmsley, 225. hely, örökölt vagyon: 1,9 milliárd dollár

Egyre gazdagabb az orosz csúcselit/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030303egyre.html

Az amerikai hoteltulajdonos dáma korábban 18 hónapot kapott adócsalásért, de azóta sem kerüli a bajt: jelenleg 10 millió dollárért perli cége volt vezérigazgatója, a vád szerződésszegés. Legutóbb betegségre hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson, de ez is bírságot vont maga után, mert órákkal később egy tévéstáb lefilmezte, ahogy egy ismert étteremből távozik.

Mark D. Rich, 386. hely, önerőből szerzett vagyon: 1,1 milliárd dollár

18 milliárd font az öt leggazdagabb angol vagyona/uzletinegyed/hirek/20030302marnem.html

Az amerikai üzletember jelenleg Európában él, ahová 1983-ban menekült. A '70-es években nyersanyagokkal kereskedett, majd letartóztatták az 1979-es iráni túszválság kapcsán, amikor az amerikai olajembargó ellenére kereskedett a közel-keleti országgal. A kilencvenes években azon munkálkodott, hogy Clinton elnöktől kegyelmet eszközöljön ki, de miután ez kútba esett, 1994-ben eladta brókerházát, és jelenleg ingatlanirodát működtet Európában.

Pincus Green, 386. hely, önerőből szerzett vagyon: 1,1 milliárd dollár

Mark Rich társaként vele tartott jóban-rosszban. Ő is 1983-ban menekült Európába, megpróbált kegyelmet kieszközölni a Clinton-adminisztrációtól, de neki sem sikerült. 1992-ben szívproblémák miatt visszavonult, de konzultánsként néha dolgozik Richnek.

Emanuel Gnutti, 425. hely, önerőből szerzett vagyon: 1 milliárd dollár

Az olasz pénzügyi szakember volt az első hazájában, akit bennfentes kereskedésért elítéltek. 1999-ben a Telecom Italia kivásárlásában segédkezett, majd saját részesedését eladta a Pirelli-csoportnak. Befektetési cége, a Hope SpA a biztosításban, bankügyletekben, telekommunikációban, építőiparban és energetikában érdekelt. Közeli szálak fűzik Berlusconi miniszterelnökhöz. Gnutti megfellebbezte a bíróság ítéletét.