Schröder lefaragná a szociális kiadásokat

Vágólapra másolva!
Gerhard Schröder német kancellár pénteken a berlini képviselőházban gazdasági reformjának részeként az állam jóléti kiadásainak megnyirbálására készítette fel az ország lakosságát. Schröder egyúttal több milliárd eurót ígért a helyi kormányzatoknak a gazdaság élénkítésére és kommunális beruházásokra - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Schröder tervei szerint az állami hozzájárulások csökkentésével lehetne fellendíteni az ország hatalmas és egyre csökkenő teljesítményű gazdaságát. A kancellár tervei között szerepel az általa fojtogatónak nevezett munkajogi szabályok megváltoztatása is a jóléti kiadások lefaragása mellett.

A munkanélküli segélyt a szociális segély szintjére csökkentenék le. A munkanélküli segélyek igénybevételét az 55 évnél fiatalabbak esetében 12 hónapra, az ennél idősebbek esetében 18 hónapra akarják korlátozni. Jelenleg az idősebb korosztály akár 32 hónapig is igénybe veheti a munkanélküli segélyt.

Megédesítendő a keserű pirulát, a kancellár mintegy 15 milliárd euró, alacsony kamatozású kölcsönt ígért a tartományi kormányoknak.

Angela Merkel, a kereszténydemokrata unió (CDU) elnöke csalódást keltőnek minősítette Schröder beszédét. Merkel kétségbe vonta, hogy Schröder tudatában van a németországi válság nagyságrendjének. Bejelentette, hogy a CDU és a CSU a felsőházi többségét kihasználva nem engedi meg, hogy a helytelen elképzelések érvényre jussanak.

Az IfW gazdaságkutató intézet vezetője szerint a kancellár tervezte munkaügyi és jóléti reformok nem elegendők a gazdasági növekedés afféle ösztönzésére, hogy az ütem elérje a kormány idei hivatalos célszámát, az 1 százalékot.

Februárban a munkanélküliek száma Németországban 4,36 millióra nőtt, ami 67 ezerrel haladta meg a januári számot. A munkanélküliségi ráta 8,7 százalékra emelkedett ezzel. Egy hónappal ezelőtt Schröder támogatottsága rekordmélységbe zuhant, melynek fő oka a munkanélküliség folyamatos növekedése - írja a Bloomberg.