Az euróövezetben egyelőre késik a fellendülés

Vágólapra másolva!
Kedden három friss adatsor is napvilágot látott, amelyek szerint az euróövezetben továbbra is várat magára a fellendülés, ráadásul a jelek szerint az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre nem tervez újabb kamatcsökkentést az ösztönzés érdekében. Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában is esett az üzleti bizalom.
Vágólapra másolva!

Franciaországban februárban 0,5 százalékkal csökkent a lakosság árufogyasztása, és 2,1 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban - közölték a francia statisztikai hivatalban kedden. A fogyasztói bizalom pedig közel hatéves mélypontra. Francis Mer pénzügyminiszter nemrég azt jósolta, hogy a munkanélküliség a következő hónapokban 9,5 százalékra nő a januári 9,1 százalékról.

Olaszországban márciusban a vártnál jobban csökkent az üzleti bizalom, elsősorban az iraki háborús kilátások miatt. Az ISAE gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója 92,8 pontra süllyedt a februári 93,7 pontról - közölték kedden. A korábbi előzetes adat 94,2 pont volt februárra.

Hollandiában a fogyasztói bizalom húszéves mélypontra csökkent márciusban: az ottani statisztikai hivatal kedden kiadott jelzőszáma mínusz 38 pont volt, a februári mínusz 37 pont után, jelezvén, hogy a fogyasztók növekvő többsége pesszimista.

Az EKB fő közgazdásza és igazgatótanácsi tagja, Otmar Issing hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a bank fő feladata most a bizalom erősítése. Óva intett ugyanakkor a túlzott várakozásoktól, amit szakértők úgy magyaráznak, hogy április elején az EKB nem folytatja a kamatcsökkentést. Az uniós jegybank legutóbb március elején csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát, negyed százalékponttal 2,50 százalékra.