Válságba kerülhet a WTO dohai fordulója

Vágólapra másolva!
Kérdéses a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) következő dohai fordulójának sikere, miután az előre meghatározott tárgyalások határidejét eddig egyszer sem sikerült betartani. A március 31-i határidőig nem sikerült lezárni a mezőgazdasági kérdéseket érintő tárgyalásokat, és nem született megegyezés az afrikai országoknak szánt érintő kedvezményes gyógyszer-juttatásokról sem.
Vágólapra másolva!

Major István, a Külügyminisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára az április 1-3. között Genfben tartott szűk körű megbeszélésről pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a legnagyobb problémát az okozta, hogy a mezőgazdasági kérdéseket érintő tárgyalásokat sem sikerült a március 31-i határidőre megtárgyalni. Dönteni kellett volna a piacnyitás mértékéről az export-, belsőpiaci támogatások csökkentéséről, valamint a nemzetközi beruházás versenypolitika kérdéseiről.

Major István szerint az alapvető gondot az okozta, hogy a szervezet mezőgazdasági bizottsága olyan egyoldalú állásfoglalást nyújtott be, amely gyakorlatilag "likvidálta" az európai uniós mezőgazdasági politikát.

Az állásfoglalás elsősorban az Egyesült Államok és az agrárkereskedelmi nagyhatalmakat tömörítő Cairns-csoport érdekeit védte. Eszerint azokat az exporttámogatási eszközöket, amelyeket ezek az országok alkalmaznak, csak alig módosította, míg a Közös Piac által használtakat szigorúan szabályozta volna.

Major István szerint a határidők elmulasztásával veszélybe került a forduló 2005. január 1-jei befejezése is, amelyet a szeptemberben Cancunban megrendezendő miniszteri értekezlet készít elő.

Major István kiemelte: a március 31-i határidőre nem sikerült megegyezni a gyógyszerekhez való kedvezményes hozzájutásról sem. Hozzátette: ezt elsősorban az amerikai gyógyszeripari vállalatok akadályozták meg. A megegyezés arról szólna, hogy azok az afrikai országok, amelyek nem rendelkeznek saját gyógyszeriparral, elfogadható áron juthassanak életmentő gyógyszerekhez.