Önjelölt képviselné Irakot az OPEC-ben

Vágólapra másolva!
Éles vita bontakozott ki az Amerikai Egyesült Államok és Irak között azon, hogy ki képviseli az arab államot a héten megrendezésre kerülő rendkívüli OPEC-találkozón.
Vágólapra másolva!

A BBC News Online írása szerint amerikai részről tiltakoznak az ellen, hogy egy volt iraki tábornok, Dzsavad Obejdi vegyen részt az olajminiszterek ausztriai csúcstalálkozóján. - Nem fogjuk megakadályozni Obejdi esetleges részvételét a találkozón, de nagyon furcsának találnánk, ha az OPEC elfogadná őt, mint képviselőt - mondta Barbara Bodine a Pentagon koordinátora. Ezt látszik megerősíteni az iráni olajminiszter vasárnapi nyilatkozata is, aki úgy fogalmazott a sajtónak, hogy a találkozón csak az ENSZ által elfogadott küldött képviselheti Irakot.

Obejdi a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy őt Bagdad önhatalmúlag kinevezett, amerikai részről el nem ismert polgármestere, Mohamed Mózen al-Zubajdi bízta meg a részvétellel.

Irakot az utolsó két OPEC-találkozón, az ország ausztriai nagykövetének helyettese, Kálid Sámári képviselte. Irak az olajszervezet alapító tagja, de szavazati joggal nem rendelkezik a 91-es öbölháború óta, attól függetlenül, hogy képviselőt küldhet a találkozókra.