Csökkenhet a kanadai GDP-növekedés a SARS miatt

Vágólapra másolva!
Az elemzők szerint akár 1,5 százalékkal is csökkenhet a kanadai gazdaság növekedése a SARS-vírus miatt. A torontói szállodák és éttermek kevesebb vendégről számoltak be, míg a kormány az egészségügyi szervezet figyelmeztetését okolja a kiesésért.
Vágólapra másolva!

A SARS-vírus veszélyezeteti a kanadai gazdaságot, de a hatása alacsonyabb lehetne, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO ) visszavonja azt a kijelentését, hogy az utazók kerüljék el Torontót, mondta John Manley kanadai pénzügyminiszter.

A jelenleg Torontóban kampányoló miniszter a Reutersnek elmondta, hogy nem tart attól, hogy a vírus fenyegeti a múlt hét elején hároméves csúcspontot is látott kanadai dollár árfolyamát. A hétvégén napvilágot látott, SARS-megbetegedésekkel kapcsolatos hírek gyengítették a kanadai fizetőeszközt.

Az elemzők szerint a SARS-nak késleltetett hatása lesz: még ha a járvány alább hagy is, a turisták egy jó ideig kerülni fogják Torontó környékét. A betegségnek, amelynek 21 halálos áldozata van Torontóban és környékén, már most jelentkezik a gazdaságra kifejtett káros hatása: a vendégek elmaradoznak Kanada legnagyobb városának hoteljeiből, éttermeiből és üzleteiből - írta a CNBC.

A Toronto-Dominion Bank számításai szerint a SARS 1-1,5 százalékkal visszavetheti Kanada GDP-bővülését a második negyedévben. Ennek a hatása az év második felében viszont már nem valószínű, hogy érződni fog, közölte a bank.

A WHO kedden vizsgálja újra Kanadáról szóló jelentését és figyelmeztetését, az újabb kanadai egészségügyi hatóságtól kapott adatok alapján.