Kinevezték az ideiglenes iraki olajminisztert

Vágólapra másolva!
Bagdadban az iraki olajminisztérium egy korábbi tisztségviselőjét nevezték ki ideiglenes miniszterként az ország olajiparának élére. Tamir Abbasz Gadban a háború előtt a tárca tervezési részlegének vezetője volt. Gadban munkáját egy tanácsadó testület is segíti majd, amelyet Phillip Carroll, a Royal Dutch/Shell korábbi vezére irányít - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A kinevezett vezető az új iraki kormány megalakulásáig tölti be a miniszteri posztot, irányítja a napi tevékenységet, felügyeli az értékesítést, amelyhez a tanácsadó testület nyújt majd segítséget.

A háborúpártiaknak fontosabb a Perzsa-öböl olaja/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030313olajcikk.html

Gadban újságíróknak elmondta: azon dolgozik majd, hogy az iraki olajból származó bevételekből az iraki nép profitáljon. Tim Cross, az iraki újjáépítésért felelős Jay Gardner tábornok helyettese ugyancsak kifejezte az amerikaiak azon szándékát, hogy a majdani olajkivitel hasznát az ország javára fordítsák.

Ennek érdekében az Egyesült Államok szorgalmazza az 1990-es Öböl-háború után felállított ENSZ-szankciók mielőbbi megszűntetését - írja a BBC News Online.