Sztrájkol a kelet-német fémipar

Vágólapra másolva!
A német fémipari dolgozók szakszervezete, az IG Metall vasárnap este sztrájkot kezdett azért, hogy Kelet-Németországban is - hasonlóan az ország többi részéhez - 35 órás legyen a munkahét az ágazatban, a jelenlegi 38 óra helyet. A sztrájk egyelőre korlátozott, de a szakszervezet a munkabeszüntetés kiterjesztésével fenyeget.
Vágólapra másolva!

Vasárnap késő este a Volkswagen motorgyárának 120 dolgozója lépett sztrájkba Chemnitzben. A szászországi fém- és elektromos ipar, valamint a kelet-németországi acélipari üzemek összesen 12 300 dolgozóját szólították fel arra, hogy a most kezdődő héten munkabeszüntetéssel adjon nyomatékot követelésének. Szászországban nyolc üzem hétezer fémipari dolgozója, továbbá a kelet-német acélipar 5300 foglalkoztatottja sztrájkolna hét üzemben.

ADSL Profi/uzleti_internet/index.htmlBelépési díj nélkül, üzleti célú gyorsinternet hozzáférés.

Az IG Metall a sztrájk kiterjesztésével fenyegetőzik arra az esetre, ha nem teljesítenék a követelést. Az ágazati szakszervezet 310 ezer kelet-németországi foglalkoztatott nevében sürgeti, hogy a mostani 38 órás munkahét helyett fokozatosan 35 órás munkahetet vezessék be. A munkáltatók szerint az ezzel járó költségnövekedés megfojtaná a nyugatinál is gyengébb kelet-németországi konjunktúrát.