Az orosz olajcár megnevezte örököseit

Vágólapra másolva!
Mihail Hodorovszkij, az orosz olajipari óriás, a Jukosz elnöke hétfőn kijelölte utódját, arra az esetre, ha börtönbe kerülne. Amennyiben a Jukosz fő részvényesei nem tudják átvenni a társaság vezetését, Hodorovszkij azt szeretné, ha Jacob Rothschild irányítaná tovább Oroszország legnagyobb magáncégét.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
A Jukosz első embere

Mihail Hodorovszkij egy Bill Gates szervezte amerikai konferencián nyilatkozott arról, kit szeretne a Jukosz élén látni, ha esetleg börtönbe kellene vonulnia hazatérése után. Az olajcár szerint a Jukoszt a fő részvényes, Platon Lebegyev vezethetné tovább, azonban a 61 százalékos tulajdonrészt bíró Menetep csoport tulajdonosa éppen az orosz rendőrség vendégszeretetét élvezi: tulajdonképpen az ő letartóztatásával vette kezdetét a Jukosz elleni támadássorozat. A következő jelölt Jurij Golubev, a Menetep jelenlegi igazgatója.

Ha egyikük sem tudja átvenni a Jukosz vezetését, akkor Hodorovszkij Lord Jacob Rothschildot kéri fel a vállalat vezetésére. A Rothschildok mindig is nagy szerepet játszottak az orosz olajiparban, a cári korszakban ők finanszírozták az első próbafúrásokat - írja a BBC News.

Az orosz gazdasági elit szerint a Jukosz elleni támadássorozat fő oka politikai természetű. Hodorovszkij, akinek vagyonát a szakértők 9 milliárd dollárra becsülik, nyíltan támogat ellenzéki pártokat. Putyin elnök szerint ezzel megszegi azt a 2000-ben kötött megállapodást, mely szerint a gazdasági elit tagjai távol tartják magukat a politikától.