Orosz műkincseket foglalnának le a franciák

Vágólapra másolva!
Francia befektetők egy csoportja orosz műkincseket akar lefoglalni, mert Oroszország még mindig nem fizetett ki egy hitelt, amit a franciák nyújtottak annak idején a cárnak. Az orosz külügyminisztérium szerint a "történelmi" tartozások ügyét már rendezték Franciaországgal.
Vágólapra másolva!
Az Oroszországi Francia Kölcsön Részvényesek Egyesületehttp://www.emprunts-russes.com/

A szentpétervári Ermitázs múzeum Franciaországban kiállított festménnyeivel kárpótolná magát egy francia befektetői csoport. Az Oroszországi Francia Kölcsön Részvényesek Egyesülete (AFPER), a szovjetek által államosított oroszországi francia tulajdonért próbál kárpótlást behajtani az orosz kormánytól.

Oroszország még 1997-ben egyezményt kötött Franciaországgal a cárnak nyújtott "történelmi" hitelekről. A szerződés értelmében az orosz állam 400 millió dollárnak megfelelő összeget fizet Franciaországnak, hogy lerója a lassan százéves adósságot. Az AFPER szerint azonban hiba csúszott a számításba, a hitelezők szerint Oroszország további 340 millió eurónak megfelelő összeggel tartozik a cári időkből - írta a BBC News.

A befektetőknek nem a festménylefoglalás volt az első elkeseredett lépése, hogy Oroszországtól behajtsák - véleményük szerint - jogos járandóságukat. Korábban egy orosz iskolahajót, illetve egy orosz tulajdonban lévő villát próbáltak lefoglaltatni, hogy érvényesíthessék követeléseiket Oroszországgal szemben. Összességében mintegy 150 milliárd eurónak megfelelő francia tőkét államosítottak Oroszországban a forradalom során.