Egyre kevesebbet fizet Németország az EU-ba

Vágólapra másolva!
Tovább csökken Németország részesedése az Európai Unió költségvetésén belül, ugyanis jövőre csak mintegy 22 százalékát fogja viselni az EU kiadásainak a legnagyobb nettó befizető - derül ki a 2004. évi büdzsé tervezetéből, amelyet a héten egyhangúlag jóváhagytak az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek.
Vágólapra másolva!

Az EU jövő májusi bővítése miatt, jövőre 2,7 százalékkal emelkednek az unió kiadásai, és elérik a 100,1 milliárd eurót. Ha viszont nem vesszük tekintetbe a tíz új tagot, úgy a jelenlegi 15 tagállamra jutó kifizetések 2,5 százalékkal csökkennek az idei esztendőhöz képest. Ennek elsődleges oka az (elmaradott) régióknak nyújtott támogatások jelentős apadása.

1999-ben Németország még az EU kiadásainak 25,5 százalékát viselte, ám ez az arány azóta folyamatosan zsugorodik. Ennek oka az 1999 márciusi berlini EU-csúcson született határozat: eszerint Németországnak a gazdaság teljesítőképességén alapuló részesedése az uniós költségvetésből ugyan növekszik, az általános forgalmi adóból való részesedése viszont csökken. Egy-egy tagország áfa-bevételének mintegy 1 százaléka folyik be a brüsszeli közös kasszába.

A wiesbadeni statisztikai hivatal előzetes adatai szerint az NSZK az idén előreláthatóan 22,3 milliárd eurót utal át Brüsszelbe, ami az EU költségeinek 23 százalékát jelenti. A befizetett összegből azonban mintegy 7,6 milliárd visszaáramlik Berlinbe, így a német nettó befizetés 14,7 milliárd euró lesz ebben az évben. Ezzel Németország toronymagasan vezeti az EU nettó befizetőinek névsorát. A jövő évi költségvetés hamarosan az Európai Parlament elé kerül, végleges elfogadása az év végén várható - írta a dpa hírügynökség.