Gazdasági összeomláshoz vezethet az AIDS

Vágólapra másolva!
Az AIDS-el súlyosan fertőzött afrikai országokban akár felére is csökkenhetnek a jövedelmek, és hosszú távon csak gyermekmunkával lehet majd pótolni a betegség miatt kieső munkaerőt. Minden eddiginél pesszimistább tanulmány készült a Világbank megbízásából a heidelbergi egyetemen.
Vágólapra másolva!
A Világbank AIDS -jelentésehttp://www1.worldbank.org/hiv_aids/docs/BeDeGe_BP_total2.pdfAfrikában a munkaerő negyede halhat meg AIDS-ben/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020708afrikaban.htmlA korábbi, optimistább jelentésAIDS linkek a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/tudomany/termeszettudomany/elettudomanyok/orvostudomany/betegsegek/fertozo_betegsegek/AIDS/

A Világbank megbízásából a heidelbergi egyetem szakemberei a legsúlyosabban fertőzött Dél-Afrikai Köztársaságban végeztek kutatást: az eredmények riasztóak. Az AIDS pont azt a csoportot támadja igazán, amely a termelést végzi: a fiatal felnőtteket. Ennek következtében például Dél-Afrikában felére csökken a családok bevétele a következő három generáció élete során. Az AIDS miatt elvesző munkaerőt 2080-ra csak teljes munkaidejű gyermekfoglalkoztatással lehet majd pótolni, a gyermekek viszont nem képzett munkások, ami az egész gazdaságra katasztofális hatással lehet. Ennek már mutatkoznak jelei: néhány szub-szaharai országban például akadozik a telefonszolgáltatás, ugyanis a képzett telefonszerelők többsége AIDS fertőzött, és nem tud dolgozni.

A tanulmány főleg arra világít rá, hogy a különböző tényezők hatnak egymásra. Az alacsony jövedelmű családok nem tudják finanszírozni gyermekeik oktatását, ezzel csökkennek esélyeik egy megfelelően jövedelmező állásra. Ráadásul ha mindkét szülő egészséges is, és gyermekük megfelelő oktatásban részesül, semmi garancia nincs arra, hogy huszas évei során nem fertőződik meg, így bár képzett munkaerő, mégsem jelenik meg a munkaerőpiacon. Ez a fajta láncreakció teljes gazdasági összeomláshoz vezethet.

A kutatók eddig alábecsülték az AIDS hatását a súlyosan fertőzött társadalmakra. Egy korábbi tanulmányában a Világbank a gazdasági növekedés 0,3-1,5 százalékpontos visszaesésére számított az elkövetkező években. A szakemberek azt gondolták, az AIDS által megfertőzött munkaerőt csak drágábban lehet pótolni, a túlnépesedett területeken pedig a járvány hatására több földterület jut majd egy-egy gazdának. A korábbi jelentések alapján tehát hosszú távon növekednének a bevételek. A most nyilvánosságra hozott tanulmány alapján a helyzet riasztóan súlyos. Amennyiben nem jön létre világméretű összefogás az AIDS visszaszorítására, és a dolgok a mostani ütemben folytatódnak, az Afrika déli részén található országokat a teljes összeomlás fenyegeti.