Vámháborúba kezdett Ázsia ellen az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
A vámtarifák emelése mellett döntött néhány ázsiai termék estében az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC). Szakértők szerint a lépés az amerikai-ázsiai vámháború kezdetét jelentheti. Az egyik érintett cég már jelezte, a Világkereskedelmi Szervezet Döntőbíróságán támadja meg az amerikai rendeletet.  
Vágólapra másolva!
Az USITC vámrendeletekhttp://www.usitc.gov/

Dél-koreai Hynx-chipek, és vietnámi harcsa szerepel a védővámmal sújtott termékek listáján. A világ harmadik legnagyobb chipgyártójánál készült számítástechnikai alkatrészeket 44,7, míg a vietnámból importált harcsafilét 64 százalékos védővám terheli ezentúl Amerikában.

Az amerikai harcsatenyésztők már évek óta panaszkodtak, hogy az olcsó vietnámi harcsafilé elárasztja a piacot, és teljesen ellehetetleníti az amerikai termelőket. A vietnámi harcsahús eddig 19,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett.

A dél-koreai hynx chipgyár már jelezte, a Világkereskedelmi Szervezet Döntőbíróságán támadja meg az amerikai döntést A koreaiak szerint az Egyesült Államok a protekcionalista vámpolitika alkalmazásával megsérti a szabad kereskedelem elveit. Szakértők szerint a most elfogadott két vámrendeletnek a későbbiekben lesz még folytatása, további ázsiai termékeket terhelhetnek védővámokkal.