Változatlanul hagyta kvótáit az OPEC

Vágólapra másolva!
A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi rendkívüli értekezletén - az előzetes várakozásoknak megfelelően - változatlanul hagyta a június elseje óta érvényes napi 25,4 millió hordós kitermelési kvótát - jelentette be Sahib Kelil algériai olajipari miniszter a tanácskozást követően.
Vágólapra másolva!

A vitát a termelés esetleges csökkentéséről - hogy ellensúlyozzák az iraki olaj visszatérését - elnapolták, ugyanis csaknem valamennyi tagországnak az a véleménye, hogy nincs szükség a kínálat további szűkítésére, mert az olajárak az utóbbi hetekben amúgy is jelentősen emelkedtek. Ezen túlmenően az iraki olajipar helyreállítása és az iraki olaj visszatérése a világpiacra csak nagyon vontatottan halad, ami a kínálatot határok között tartja. Az OPEC olajipari miniszterei legközelebb szeptember 24-én találkoznak Bécsben.

Az OPEC június elején Dohában döntött a rendkívüli értekezlet megtartásáról feltételezve, hogy Irak gyorsan visszatér a nemzetközi olajpiacra. Az általánosan elterjedt fosztogatások és a szabotázsakciók azonban megakadályozták az iraki olajipar gyors helyreállítását és az export felfutását. Irak, amely a háború előtt napi 2,1 millió hordó olajat termelt, most napi 1 millió hordóval hoz felszínre és várhatóan augusztusban legkevesebb napi 650 ezer hordóval exportál majd. Irak jelenleg ismert és bizonyított olajkészlete 112 milliárd hordó, de a tényleges olajvagyon ennél valószínűleg sokkal nagyobb, mivel az ország területének 90 százalékát még fel sem mérték.

Az OPEC-olaj átlagára szerdán hordónként 27,31 dollár volt. Az olajár így a kartell által előirányzott hordónkénti 22-28 dolláros ársáv felső határa közelében mozog.