Recesszió sújtja Olaszországot

Vágólapra másolva!
Olaszországban gazdasági szakértők bejelentették, hogy az országot gazdasági recesszió sújtja. Az olasz gazdaság az elmúlt negyedévben a pangás tipikus jegyeit produkálta. Elemzők szerint az ország túl lassan reagál a gazdasági teljesítmény romlására.
Vágólapra másolva!

Az olasz gazdasági teljesítmény 0,1 százalékponttal csökkent az utóbbi negyedévben az előző három hónaphoz képest. Mivel az első negyedévben is hasonló csökkenést regisztráltak 2002 utolsó három hónapjához viszonyítva, szakértők szerint az országra komoly recesszió köszöntött. Az olasz gazdaság tizenegy éve nem teljesített ilyen rosszul.

A gazdasági teljesítmény csökkenése nem lepte meg a szakembereket, akik elsősorban az árukészletek év eleji felhalmozását okolják a rossz gazdasági teljesítményért. Ennek hatására ugyanis csökkent az ipar termelése: júniusban például 2,1 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az olasz gazdaság igen lassan reagál a kezdődő válságra, ezért a szakemberek nem tudják, várható e növekedés az év végéig - tudósít a BBC News.