Ismét recesszióban a német gazdaság

Vágólapra másolva!
A német gazdaság az első félévben gyakorlatilag recesszióban volt, két egymást követő negyedévi visszaesés formájában. A második negyedben 0,1 százalékkal csökkent a GDP az első negyedhez képest, és 0,6 százalékkal apadt a tavalyi második negyedhez képest - közölték a szövetségi statisztikai hivatalban csütörtökön végleges adatként. Az eredmény megegyezet az előzetessel.
Vágólapra másolva!

Az első negyedben 0,2 százalékos volt a negyedévi lassulás, de akkor még 0,4 százalékos növekedést mértek (az előzetesen közölt 0,5 százalékos többlet helyett) az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi utolsó negyedben a gazdaság stagnált az előző negyedhez képest, és a GDP 0,5 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit.

Padlón a francia gazdaság, gyengül az euró/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030821padlon.html

Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült. Az OECD idén 0,3 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdaságnövekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint az idén a német GDP 0,4 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék, illetve jövőre 1,9 százalék. A német kormány változatlanul 0,75 százalékos többletet jósol idénre.

Technikai recesszió utoljára 2001 második felében volt Németországban, de a mostani első félévinél enyhébb.