Fellendülés előtt a német gazdaság

Vágólapra másolva!
Tizennégy havi csúcspontjára emelkedett az Ifo német gazdaságkutató intézet bizalmi indexe. A legnagyobb európai gazdaság állapotát és a menedzserek várakozásait leginkább tükröző mutató az amerikai fellendülés, az alacsony kamatszint és a bejelentett német adócsökkentés miatt emelkedet a vártnál nagyobb mértékben.
Vágólapra másolva!

A 7000 nyugatnémet cégvezető válaszai alapján összeállított index értéke augusztusban 90,8-ra emelkedett a júliusi, korrigált 89,3 pontról; elemzők előzetesen 90 pontos index-értékre számítottak - adta hírül a Bloomberg.

A mutató az amerikai gazdaság fellendülése, a több mint 100 éve példátlanul alacsony kamatszint és a német kormány jövőre érvénybe lépő, összesen 22 milliárd eurós adócsökkentése miatt emelkedett.

A hírügynökség emlékeztet: több makrogazdasági adaton túl a tőzsde is fellendülést jelez. A DAX-index értéke a márciusi, hétéves mélyponthoz képest 60 százalékkal emelkedett, ami kétszerese a Dow Jones európai részvényekből álló indexe emelkedésének.

Európa legnagyobb gazdaságának GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első, és 0,1 százalékkal a második negyedévben, negyedéves összevetésben.