Német gazdasági fellendülést várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
A mannheimi Európai Gazdaságkutató Intézet (ZEW) németországi konjunktúramutatója kilencedik hónapja emelkedést mutatott szeptemberben. A ZEW mintegy háromszáz intézményi befektető és közgazdász véleményére alapozott mutatója szeptemberről 60,9 pont - közölték kedden az intézetben. Az elemzők 57,8 pontra számítottak.
Vágólapra másolva!

Augusztusban 52,5 pont volt a mutató, júliusban 41,9 pont, nagyot ugorva a júniusi 21,3 pontról. A ZEW elemzői kedden igazolva látták meggyőződésüket, hogy a jövő év elején gazdasági fellendülés várható Németországban.

A német családok felének alig van pénze/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030908anemet.html

A ZEW mutató jól megelőlegezi a jobban figyelt IFO-mutatót. A müncheni IFO gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója is 90,8 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 89,3 pontról. A német gazdaság az első félévben recesszióban volt, a felmérések szerinti javuló hangulat ellenére.

Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavaly. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült.