Romlott a magyar országkockázat

Vágólapra másolva!
Magyarország egy hellyel visszacsúszott tavasz óta a brit Euromoney gazdasági folyóirat félévente összeállított globális országkockázati listáján, de a térségbeli EU-tagjelöltek közül továbbra is csak Szlovénia előzi meg. A Euromoney a tavaszinál kevesebb pontot adott a hazai politikai és gazdasági szféra teljesítményére egyaránt.
Vágólapra másolva!

A Euromoney 185 országot rangsoroló, második félévre érvényes listáján - amely a folyóirat szeptemberi kiadásában jelent meg - Magyarország a 35. helyre került a tavaszi 34. helyről. Szlovénia, amely a kelet-európai EU-csatlakozók közül a legjobb helyezést kapta, a 28. helyen van a márciusi 29. hely után. Szlovénia megelőzi az ugyancsak EU-tagságra váró Máltát és Ciprust is, amelyek a 32., illetve a 29. helyet kapták a tavaszi 32., illetve 30. helyezés után.

Magyarország után a következő térségbeli tagjelölt Csehország, amely a 37. helyről a 42. helyre csúszott vissza. Lengyelország a 41. helyről a 45-ikre, Szlovákia az 52-ikről az 56-ikra került.

Oroszország a tavaszi 76. helyét a 72-ikre javította. A 185-ös lista utolsó három helyén Afganisztán, Irak és Észak-Korea osztozik.

Az első helyezett, csakúgy, mint legutóbb, Luxemburg, utána azonban a második helyen Svájcot megelőzte és a 3. helyre szorította a negyedikről felkerült Norvégia. A negyedik helyen most az Egyesült Államok van, amely tavasszal még a 3. volt a listán.