Hipermarketben is árulhatnak autót az EU-ban

Vágólapra másolva!
Szerdán lép életbe az Európai Unióban a személyautók, a haszongépjárművek és a buszok kereskedelmét egyaránt liberalizáló új szabályozás, mely az Európai Bizottság reményei szerint szűkíti a gyártók befolyását és bővíti a kereskedők lehetőségeit. Ezentúl  a hipermarketek is kínálhatnak eladásra autókat.
Vágólapra másolva!
Autó/uzletinegyed/vasarlas/auto/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A szabályok értelmében a már működő autókereskedések egy szalonban több márkát is árulhatnak. A szupermarketek, hipermarketek is kínálhatnak eladásra autókat, és a kereskedőktől eltérően ennek nem feltétele a teljes körű szervizellátás biztosítása, sőt egyáltalán nem kell javítóműhellyel rendelkezniük - írja a Napi Gazdaság.

A gyártók befolyását gyengíti, hogy minőségi feltételeket ugyan megszabhatnak, de nem korlátozhatják a hivatalos szervizek számát. Jó minőségű pótalkatrészeket bárki gyárthat, és az autógyártók csak azt követelhetik meg a szervizektől, hogy garanciális, valamint ingyenes javítások esetén építsenek be eredeti, gyári alkatrészeket.

leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL Profi

Az autóipar ugyanakkor elérte az Európai Parlamentben, hogy az eredetileg tervezettnél egy évvel tovább, 2005. október elsejéig megmarad a területvédelem. A kereskedők csak ekkortól nyithatnak új kirendeltségeket, értékesítési pontokat, illetve hirdethetik magukat az unión belül más országokban is.