Rekordközelben az arany ára

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint az arany unciánkénti ára az idén eléri a rekordnak számító 400 dollárt. Az elmúlt csaknem három évben a nemesfém ára majdnem a felével emelkedett. Az emelkedés egyik oka az amerikai dollár gyengülése. Az arany unciánkénti ára hétfőn kora délután 372,80 dollár volt, ami közel 3 dolláros emelkedést jelent.
Vágólapra másolva!

Arany befektetésnek

Sok bankban és takarékpénztárban egykilós aranyrudakat lehet venni, 10 ezer eurót meghaladó áron, ami sok kisbefektető számára nehezen elérhető. A pénzintézetek egy része úgynevezett aranybizonylatokat kínál, amelyek néhány gramm nemesfémre jogosítanak. Mivel ezek a bizonylatok az eurózónában többnyire euróban vannak kiállítva, az arany árfolyamkockázatához euró-árfolyamkockázat is járul.

Az elmúlt évtizedben az arany ára sokat csökkent: 1996 és 2000 vége között unciánkénti ára 390 dollárról 250 dollárra csökkent. Ez jórészt 15 nagy központi banknak köszönhető: évente 400 tonna arany került trezorjaikból a piacra az 1999-ben kötött, öt évre szóló nemzetközi megállapodás értelmében.

A nemesfém ára 2001 eleje óta kezdett ismét emelkedni. Ennek az egyik oka a dollár külső - azaz az euróhoz, jenhez, fonthoz viszonyított - árfolyamának hatása. A nyersolajhoz hasonlóan az aranyt dollárban jegyzik: ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha a dollár gyengül, az arany drágul. A nagy kockázattal dolgozó fedezeti alapok pedig vonzó befektetési lehetőségként fölfedezték a határidős aranyügyleteket, nagy keresletet generálva.

Aranyba menekül a tőke/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20021213arany.html

A világ ékszerpiacának változása is hozzájárult a nemesfém árának drágulásához, ugyanis egyre többen tudnak ékszereket venni. Ha az arany unciánkénti ára az idén eléri a 400 dollárt, az ékszerek túl drágák lesznek, emiatt a kereslet ismét csökkenhet, a Gold Fields Mineral Services tanácsadó cég szakemberei szerint. Az ékszerek mellett drágíthatnak az áron a főként a gyűjtőknek szánt, fél vagy egy unciás aranyérmék.

Az elhúzódó iraki válság, az Egyesült Államok hatalmas költségvetési hiánya, az európai társadalombiztosítás problémái és Japán hitelképességgel kapcsolatos aggodalmak tovább hajthatják felfelé az arany árát.