Nyerészkedhettek az orosz államadósságon

Vágólapra másolva!
Több piaci szereplő jelentős hasznot húzhatott a Moody's hitelminősítő múlt heti döntéséből, amely váratlanul két fokozattal javította az orosz államadósság besorolását. A kereskedési adatok elemzése alapján néhányan bennfentes kereskedésre gyanakszanak. A hitelminősítő csak annyit közölt, hogy egy magas rangú állami tisztviselőt értesítettek döntésükről egy órával a nyilvános bejelentés előtt.
Vágólapra másolva!

Múlt hét szerdáján átlagosan indult a kereskedés az orosz állampapírpiacon. A 30 éves, euróalapú államkötvények árfolyama a kezdeti gyengülés után délelőtt 11-től azonban meredeken emelkedni kezdett, nyilvánvaló indok nélkül - írja internetes oldalán a The Moscow Times. Helyi idő szerint délután 1 és fél három között az állampapírok árfolyama névértékük 94 százalékáról 95-re emelkedett, és a megkérdezett kereskedők mindegyike szokatlannak ítélte az árfolyammozgást.

A Moody's már ajánlja az orosz államkötvényeket/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031008amoodys.html

A Moody's fél háromkor jelentette be döntését, vagyis azt, hogy a külföldi valutákban jegyzett orosz államadósság besorolását két fokkal, a már befektetőknek ajánlott Baa3 szintre javítja. Ez volt az első eset, hogy az egyik nemzetközileg elismert, független hitelminősítő befektetőknek ajánlotta az orosz államkötvényeket. A döntés várhatóan növeli a papírok iránti keresletet, ami árfolyamuk emelkedéséhez vezet; természetesen a bejelentés előtt vásárlók még nagyobb profithoz jutnak. A piac korábban arra számított, hogy a Moody's csak egy fokozattal, valamikor október folyamán javít a besoroláson.

A Moody's szóvivője az ügyben azt mondta, hogy a hitelminősítő az új besorolást az államkötvények kibocsátójával egy órával korábban közli, mint a nyilvánossággal. Frances Laserson azt nem monmdta meg, pontosan kit értesítettek az Oroszország számára váratlanul kedvező döntésről.

Több elemző szerint azonban az árfolyamok bejelentés előtti emelkedését napok óta terjengő, jelentős felértékelésről szóló piaci pletykák is okozhatták, amelyek végül beigazolódtak.