Az orosz kormány sokallja az olaj árát

Vágólapra másolva!
Az orosz kormány sokallja a kőolaj jelenlegi árát - mondta az orosz energiaügyi miniszter, Oleg Juszufov a Handelsblatt című német lapnak. Az orosz kormány szerint a 22-28 dolláros árszint magas, az OPEC következő soros elnöke viszont cáfolja, hogy ellentét lenne Moszkva és az olajszervezet között.
Vágólapra másolva!

Úgy gondoljuk, hogy hordónként 20-25 dolláros ár megfelelő lenne. Nem értünk egyet az OPEC-cel - mondta Juszufov. Hozzátette, hogy a 25 dollár feletti olajár túl drága amerikai és európai partnereinknek, és gazdasági problémákat okoz nekik.

Putyin euró-alapú olajelszámolással fenyegeti Amerikát/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031013katasztrofa.html

Oroszország jelenleg a világ első olajtermelője, az OPEC-ben bevezetett kvótacsökkentéseket figyelembe véve. Szaúd-Arábia így a második helyen van. Szeptemberben piaci együttműködési megállapodást írt alá Oroszország az OPEC-kel. Az OPEC évek óta igyekszik rávenni Oroszországot az árvédelem támogatására.

Az OPEC következő soros elnöke, aki januárban veszi át tisztségét, Purnomo Yusgiantoro indonéz energiaügyi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy nincs ellentét Oroszország és az OPEC között, az olaj ára az OPEC szerint is túl magas, és a jelenlegi szint csak átmeneti lesz. Az OPEC árcélja 22-28 dollár hordónként, vagyis az átlag 25 dollár, tehát nincs probléma Oroszországgal - mondta az indonéz miniszter.