Nehéz idők várnak a német nyugdíjasokra

Vágólapra másolva!
A német szociáldemokrata-zöld koalíció a tervezett gazdasági reformintézkedések részeként a nyugdíjak befagyasztását javasolja 2004-ben. Az intézkedésre a nyugdíjalapok hatalmas hiányának csökkentésre miatt van szükség - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Schröder elmondta, hogy a nyugdíjak befagyasztása a nyugdíjasoknak járó különböző juttatások tényleges csökkentésével járna. A kancellár hozzátette, hogy kormánya történetében ez az egyik legnehezebb döntés, de mindenképpen szükség van rá az állami nyugdíjalapok 10,3 millió eurót kitevő hiányának csökkentése érdekében.

A hatalmas hiányt az öregedő népesség és a magas munkanélküliség miatt elmaradó állami hozzájárulások elmaradása okozza. A javaslat a mintegy 20 millió német nyugdíjas és szövetségük heves ellenállásába ütközött. Walter Hirrlinger, a nyugdíjasok szövetségének elnöke elmondta, hogy a nyugdíjasoknak csupán egyetlen fegyverük van az ehhez hasonló kérdésekben, a szavazócédula.

Pénteken a német parlament csekély többséggel fogadta el a kormánykoalíció gazdasági reformcsomagját, amely főként a jóléti kiadások csökkentésével próbálja fellendíteni a gyengélkedő német gazdaságot. A nyugdíjak befagyasztásáról szóló kormányjavaslatot a parlament elé terjesztik végső jóváhagyásra - írja a BBC News Online.