A felsőház megvétózta a Schröder-csomagot

Vágólapra másolva!
A német parlament ellenzéki többségű felsőháza pénteken elutasította Gerhard Schröder kancellár reformcsomagját. A vétó veszélybe sodorhatja Schröder politikai jövőjét - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Schröder most nem örülhet

Az Agenda 2010 nevű reformcsomagot az adócsökkentési tervek miatt utasította el a felsőház, és megvétózta a foglalkoztatási törvény tervezett módosítását is.

Schröder reformjavaslata az adócsökkentésekre épít, és az amerikai példához hasonlóan ettől várja a gazdasági növekedés megindulását. A konzervatívok véleménye szerint azonban a csökkentések újabb adósságok felhalmozásához vezethetnek. Németország GDP-arányos államháztartási hiánya jelenleg meghaladja az európai Unió által küszöbszámként előírt 3 százalékot.

Az ellenzéki Keresztény Demokrata Unió (CDU) által vezetett felsőház - Bundesrat - aggodalmának adott hangot, hogy Schröder reformjai tovább növelhetik a lakossági fogyasztást.

A német kormány által pénteken nyilvánosságra adatok további borúlátásra adnak okot, ugyanis a német ipari termelés szeptemberben váratlanul 1,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. A bonni kormány ennek ellenére - szakértők szerint túlságosan optimista - 2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít 2004-re.

A gazdasági növekedés lassúsága és a tartósan magas munkanélküliség miatt a politikusok egy része óva int a különböző juttatások csökkentésétől és az állami bevételek mérséklésétől is.

Korábban egyértelművé vált, hogy Gerhard Schröder kancellár jövője nagymértékben a reformcsomag sikerén múlik - írja a BBC News Online.