Amerika elvesztette az acélháborút

Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) fellebbviteli testülete megerősítette azt a korábbi határozatát, miszerint az Egyesült Államok által 2002 márciusában az egyes acélipari termékekre kivetett - maximálisan 30 százalékos - védővámok sértik a WTO szabályait - írja a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

A bejelentés tulajdonképpen az Európai Unió győzelmét jelentik a másfél éve húzódó acélháborúban, és ennek értelmében az Unió, Japán és más érintett országok szankciókat vethetnek ki az amerikai acéltermékekre.

A WTO szabályozása szerint abban az esetben vethetők ki védővámok, ha az érintett ágazatot létében fenyegeti az import, azonban az Egyesült Államok nem tudta elégségesen bizonyítani, hogy acéliparát alapjaiban rengeti meg a külföldi import - írja a Napi Gazdaság. Az Egyesült Államok illetékese közölte, hogy nem értenek egyet a WTO határozatával, és a döntés felülvizsgálatát fogják kérni.

A BBC-nek nyilatkozó Mike O'Brien brit kereskedelmi miniszter elmondta: reméli, hogy az amerikaiak eltörlik a WTO által törvénytelennek minősített vámokat. Amennyiben nem, úgy Nagy-Britannia megtorló intézkedések bevezetésére kényszerül.

A WTO várhatóan november végén hagyja jóvá hivatalosan mostani határozatát, és ezt követően 5 nap áll rendelkezésére az Egyesült Államoknak, hogy eltörölje a vámokat, különben a panaszt tevő országok szankciókat léptethetnek életbe. Az Európai Unió 2,2 milliárd dollár értékű amerikai árura vethet ki 100 százalékos vámot. A nagyobb politikai nyomás érdekében a szankciók listáját úgy állították össze Brüsszelben, hogy azok olyan amerikai államokat érintsenek, ahol George W. Bush nem mehet biztosra a jövő évi elnökválasztáson.