Az oligarchák megadták magukat Putyinnak

Vágólapra másolva!
A legnagyobb orosz üzleti lobbi által szervezett pénteki tanácskozáson Vlagyimir Putyin elnök olyan alkut ajánlott az ország legnagyobb cégvezetőinek, amelyet várhatóan kevesen utasítanak vissza közülük: elismerik szociális kötelezettségeiket és megosztják vagyonukat, vagy kockáztatják azok elvesztését. Putyin "New Deal"-jét egyedül az energiaszektor milliárdosa, Anatolij Csubajsz és Mihail Kaszjanov jelenlegi miniszterelnök utasítja el nyíltan - írja a The Moscow Times.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A 800 üzletember részvételével megtartott tanácskozáson Putyin közölte: az állam feladata, hogy megszilárdítsa a tulajdonjogot, és csökkentse a bürokráciát, az oligarcháknak ugyanakkor kötelességük - vagyonuk megosztásával - vállalni szociális feladataikat és segédkezni a szegénység visszaszorításában.

A Putyinnal folytatott megbeszélések fontosságát egyébként Mihail Hodorkovszkij október 25-i letartóztatását követően követelték az üzletemberek, hangsúlyozva, hogy annak elmaradása súlyos bizalomvesztést eredményezhet a gazdaság szereplői körében. Putyin mostanáig elutasította a kérést, ráadásul azóta számos olyan lépést tett a Kreml, amely az oligarchia visszaszorítását volt hivatott szolgálni. Hodorkovszkij szabadlábra helyezésének kérelmét elutasította a bíróság, Kudrin miniszterelnök-helyettes az üzleti oligarchia alkonyáról szónokolt, az ügyészek nyilvánosan felszólították az üzletembereket, hogy alkalmazkodjanak az "új helyzethez", és nem utolsósorban elbocsátották Alexander Volosint, az elnöki adminisztráció vezetőjét, akit az oligarchia kremlbeli képviselőjének tartottak.

Oligarchák, olaj és politika - a Jukosz-ügy háttere/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031103oligarchak.html

Az intézkedések eredményeként az oligarchák heves retorikája a szelíd alkalmazkodásba csapott át - vélik az elemzők -, amit jól tükröznek Vlagyimir Potanyin fémipari- és bankmilliárdos szavai, aki a tanácskozást követően közölte: "az elnök egyértelművé tette, hogy határvonalat kell húzni az üzleti világ és a hatalom között. Én és kollégáim megértettük a célzást, és nem szándékozzuk átlépni ezt a határvonalat."

Ennek megfelelően az utóbbi hetekben Oroszország szinte valamennyi vezető üzletembere elfordult Hodorkovszkijtól, és egyikük sem merte megkockáztatni, hogy nyilvánosan a letartóztatott olajmilliárdos védelmére keljen. Egyetlen kivétel azért mégis akadt Anatolij Csubajsz, az országos energetikai rendszert irányító vállalat vezetője személyében, akit a nagy állami cégek privatizációjakor kifejtett, hatalmas vagyonát megalapozó kétes hírű tevékenysége miatt az oligarchák atyjának is hívnak.

Túl nagyra nőtt a Jukosz - Sz. Bíró Zoltán a Társalgóban/vendegszoba/uzletinegyed/20031106tulnagyra.html

Csubajsz, Mihail Kaszjanov miniszterelnökkel együtt tüntetőleg távol maradt a pénteki tanácskozásról, helyette inkább egy szibériai vízerőmű újabb egységének átadásán jelentek meg. Beszédükben mindketten bírálták a Legfőbb Ügyészséget a Jukosz és részvényesei ellen folytatott nyomozás módszerei miatt, sőt Kaszjanov egészen odáig ment, hogy véleménye szerint a névlegesen független Legfőbb Ügyészség feletti ellenőrzést az Igazságügyi Minisztériumnak kellene átvennie. Kaszjanov azt is közölte, hogy utasította a Természeti Erőforrások Minisztériumát a Jukosz kutatási koncessziói vizsgálatának haladéktalan beszüntetésére.

Politikai elemzők szerint Kaszjanovnak kevés vesztenivalója van, és gyakorlatilag semmi esélye arra, hogy - a várhatóan Putyin győzelmével végződő - márciusi választások után is megtartsa pozícióját a kabinetben, így most nyíltan a Putyint támadó oligarcha pártjára áll. Csubajsz megnyilvánulása sem meglepő, mivel ő az egyetlen oligarcha, aki egy politikai pártnak - a Hodorkovszkij által támogatott Jobboldali Erők Szövetségének - kampányol. Mindenki más tart a Kreml új irányvonalától, amely korábban soha nem tette ennyire egyértelművé, hogy nincs különösebb egyezkednivalója az üzleti szférával.

Putyin végleg szakít a régi elittel/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031029ujhatalmi.html

Putyin - miközben tántoríthatatlan maradt a Jukosz-ügyben - azért sietett az üzletemberek tudomására hozni, hogy nem kell tartaniuk vagyonuk újraállamosításától, valamint a "szovjet idők" visszatérésétől, és leszögezte: a fejlődés érdekében az üzleti szféra az állam újfajta együttműködésére van szükség. Elemzők szerint az oligarchák is tudják, hogy ez az együttműködés Putyin feltételei alapján zajlik majd, különben - a Jukosz-példát látva - az állam könnyen ellehetetlenítheti működésüket. Putyin jó szándéka jeléül a tanácskozás elején még kollégáknak szólított üzletembereket beszéde végén már barátoknak nevezte - írja a The Moscow Times.