Újabb rekordot döntött az euró árfolyama

Vágólapra másolva!
Hétfőn, közép-európai idő szerint 12.30-kor újabb rekordot döntött az euró dollárhoz viszonyított árfolyama: egy euróért ekkor 1,2041 dollárt adtak Londonban. Két órával később az árfolyam kissé már csökkent - 1,2022 dollárra - de még így is meghaladta a pénteken csúcsnak számító 1,2015-öt, amelyet fél három után ért el.
Vágólapra másolva!

Egyebek között az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmakra az euró pénteken történelmi csúcsra erősödött a dollárral szemben. Az európai kereskedésben az euró rövid időre 1,2015 dolláron volt, ami a legmagasabb árfolyam a közös európai valuta 1999 januári bevezetése óta, de később 1,1990 dollár alá hanyatlott.

Pénteken az európai kereskedésben az euró 1,19 dollár körül indított, majd fokozatosan drágult és könnyedén áttörte az addigi rekordnak számító, november 19-én beállított 1,1979 dolláros szintet.

Elemzők és pénzügyi szakértők szerint egyebek között a befektetők rövid távú taktikáinak a hatása gyengült a dollár a pénzpiacokon egy nappal az amerikai hálaadás napja után, amikor igen alacsony forgalom mellett az árfolyamok a szokásosnál gyorsabban elmozdulhattak. Ettől eltekintve a dollárt összességében az amerikai külkereskedelmi és költségvetési hiánnyal kapcsolatos borúlátás gyengíti.

A dollár elmúlt napokban bekövetkezett gyengülésének egy másik oka a Bush kormányzatnak az a döntése volt, hogy importvámot vetett ki a kínai textiltermékekre, ami felerősítette azokat a félelmeket, miszerint az Egyesült Államok újabb kereskedelmi konfliktusba keveredik. Számos megfigyelő úgy vélte továbbá, hogy bár az amerikai kormányzat szóban továbbra is kiáll az erős dollár mellett, nem veszi rossz néven a dollár gyengülését, látván, hogy az segíti az amerikai exportőröket.

A gyengébb dollár kedvező az amerikai cégeknek, amelyek olcsóbban adhatják el termékeiket a külföldi versenytársaikkal szemben. Ugyanakkor az import és egyebek között a külföldi utazás megdrágul az amerikaiak számára.