Tovább tart a dollár mélyrepülése

Vágólapra másolva!
Az euró tíz napja tartó folyamatos szárnyalása hétfőn sem torpant meg: dollárhoz viszonyított árfolyama hétfőn újabb csúcsot döntött, délután három előtt 1,2229 dollárra emelkedett. Ezzel az euró az év eleje óta már 16 százalékot nyert az amerikai fizetőeszközzel szemben.
Vágólapra másolva!
Újabb mélyponton a dollár árfolyama/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031205ujabb1.html

Pénteken tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,2158 dollárra erősödött a csütörtöki 1,2085-ről, napi csúcsa 1,2177 dollár volt. A pénteki újabb dollárgyengülés oka elsősorban a vártnál gyengébb novemberi amerikai foglalkoztatási adat volt. A gyenge dollár visszafoghatja a globális gazdasági növekedést és az amerikai gazdaság túlfűtöttségét idézheti elő - jelentette ki a német Ifo gazdaságkutató intézet elnöke a múlt héten. Hans-Werner Sinn az olasz Il Sole 24 Ore című lapnak nyilatkozva aggasztónak mondta az amerikai folyó fizetési mérleghiányt, ami tovább gyengítheti a dollárt, s ez komoly csapást mérhet az európai exportra.

Sinn szerint, ha az Európai Központi Bank (EKB) most csökkentene kamatot, már túl késő lenne. Az élénkülés ugyanis már megindult Európában. Az utóbbi időben - gyakorlatilag immár tíz napja - azért döntöget rekordokat az euró, mert a piac az amerikai folyómérleg- és költségvetési hiány, valamint az Egyesült Államokat érő terrorfenyegetések miatt leértékeli a dollárt. A távol-keleti befektetők megkezdték az amerikai állampapírok nagyobb arányú eladását.

Az euró annak ellenére erősödik, hogy az Európai Központi Bank a csütörtöki kamatértekezletén a júniusban elért rekordmélységben, 2 százalékon hagyta az alapkamatot, mivel úgy ítélte meg, hogy az euróövezeti fellendülés még bizonytalan és inflációs veszély nincs, sőt, jövőre a tizenkét hónapra 2 százalék körüli infláció némi csökkenése is várható. A bank megfontolásai között az is szerepelt, hogy jelenleg a kamatemelés fölöslegesen támogatná az euró árfolyamát, és az ártana az euróövezeti fellendülés mostani fő ösztönzőjének, az exportnak.

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,1747 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,1855 dollárt ért el a közös valuta. Eddigi mélypontja 0,8225 dollár volt, 2000. októberben.