Rekord munkanélküliség Csehországban

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú, 10 százalék feletti munkanélküliség, növekvő jövedelmek és emelkedő fogyasztás jellemezte a cseh gazdaságot 2003-ban - közölte a cseh statisztikai hivatal.
Vágólapra másolva!

A bérek és a fizetések hét év óta az idén növekedtek a leggyorsabb ütemben: az idei év első felében éves összevetésben az átlagfizetés 1067 koronával 16 226 koronára emelkedett. Nominálisan 7 százalékkal, reálértékben 7,2 százalékkal nőttek a bérek. A legnagyobb béremelkedés a közalkalmazottaknál volt.

Valutaváltóhttp://origo.eco.hu/bank/penzvalto/penzvalto.php

Az átlagos bruttó fizetés 16 522 korona (nettó 12 652) volt az idei év harmadik negyedében az egy évvel korábbi 15 548 (nettó 11 959) koronával szemben. A statisztikai adatok szerint a keresők kétharmadának az átlagosnál kisebb a fizetése. A nyugdíjak átlagosan 215 koronával emelkedtek.

A bérek emelkedésének köszönhetően bővült a fogyasztás, amit tovább növelt, hogy az infláció gyakorlatilag nulla az idén, és történelmi mélyponton voltak a hitelkamatok. Az idei év harmadik negyedében a háztartások fogyasztása 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, nagyrészt ennek tulajdonítható a GDP 3,4 százalékos növekedése.