Csökkentenék az uniós költségvetést

Vágólapra másolva!
A sikertelen alkotmányozó csúcstalálkozó után újabb kihívás elé néz az unió; hat tagország kormánya ugyanis arra kéri az Európai Bizottságot, hogy 2007 után jelentősen csökkentse az uniós költségvetést.
Vágólapra másolva!

Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Svédország és Nagy-Britannia közös levelet küldött az Európai Bizottság elnökének, Romano Prodinak, arra kérve a bizottságot, hogy 2007 után jelentősen csökkentse a közös uniós költségvetést. A levél időzítése nem véletlen, hiszen a bizottság hamarosan ismerteti pénzügyi terveit - írja az euro.hu.

A közös európai költségvetés az EU bruttó nemzeti bevételeinek az 1,24 százalékát jelenti. A hat ország (melyek egyébként az unió legnagyobb nettó befizetői) azt szeretné, ha a bevételek 1 százalékára csökkenne az uniós büdzsé.

Az EU alkotmányozó csúcstalálkozója előtt megfogalmazott levél szerint az uniós költségvetést ugyanolyan "fájdalmas konszolidációs erőfeszítéssel" kell terhelni, mint amilyet a nemzeti költségvetések is elszenvednek.

Romano Prodi a bizottság elnöke csalódottan reagált a hatok levelére. Szerinte lehetetlen csökkentett költségvetéssel hatékony uniós külpolitikát, védelmi és bevándorlási politikát folytatni.

Egyes politikai elemzők szerint kapcsolat van a sikertelen alkotmányozó tanácskozás és a levél megszületése között. Az uniós alkotmányt ellenző Spanyolország és Lengyelország a két fő áldozata lenne egy kisebb költségvetésnek, hiszen kevesebb uniós támogatás jutna az elmaradottabb régióknak. Más szakértők szerint az ajánlás a stabilitási és növekedési paktum betartása körüli vita miatt fogalmazódott meg. Az unió szerint Németországnak és Franciaországnak vissza kellene fognia költekezését, és ezt ők most úgy gondolják megvalósítani, hogy kevesebb pénzt fizetnek be a közös kasszába.