Mégsem menekül a magántőke Oroszországból

Vágólapra másolva!
Az orosz központi bank adatai szerint a tavalyi utolsó negyedévben 2,5 milliárd dollár nettó magántőke áramlott az országba a harmadik negyedévi nettó 8,7 milliárd dollár kiáramlás után.
Vágólapra másolva!

Számos elemző attól tartott, hogy Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajvállalat egykori vezetőjének októberi letartóztatása után az év végéig tovább nő a tőkekimenetel Oroszországból azokra a félelmekre, hogy az orosz állam erősebb marokban tartja majd a magánszektort.

Hodorkovszkij letartóztatását követően a központi bank arra számított, hogy 2003-ban a nettó tőkekivonás 7,0-8,5 milliárd dollár lesz, a negyedik negyedévben pedig 3,0-4,5 milliárd dollár. Ugyanakkor a komolyabb megrázkódtatás nélküli decemberi parlamenti választások, a magas olaj- és nyersanyagárak, valamint a dollár gyengülése mind hozzájárult ahhoz, hogy megnőtt az Oroszország iránti befektetői érdeklődés. Tavaly egyebek között 9,6 milliárd dollár nettó tőke áramlott az orosz bankszektorba, ezen belül csak a negyedik negyedévben 7,6 milliárd dollár.

Vlagyimir Putyin 2000. évi hatalomra kerülésének az esztendejében mintegy 24-25 milliárd dollár nettó magántőke kiáramlást jegyeztek fel. A központi bank internetes oldalán közölt adatok szerint tavaly összesen nettó 2,9 milliárd dollár magántőke áramlott ki az országból.