Tartósnak tűnik az amerikai növekedés

Vágólapra másolva!
Nőtt a magánfogyasztás, kismértékben csökkent a munkanélküliek száma, és az infláció továbbra is alacsony - derül ki az Egyesült Államokban csütörtökön közzétett adatokból. Szakértők szerint mindez azt jelenti, hogy a növekedés tartós marad, és a jegybank szerepét betöltő Fed továbbra sem kényszerül a bővülést visszafogó kamatemelésre.
Vágólapra másolva!
Maradt az 1 százalékos alapkamat Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031210maradt.htmlHúsz éve nem tapasztalt termelékenység Amerikában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031203husz.htmlAmerika élénkíti a világgazdaságot/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20031126amerika.html

A kiskereskedelmi forgalom decemberben 0,5 százalékkal bővült a novemberi 1,2 százalékos növekedés után - közölte a kereskedelmi tárca. A fogyasztók bizalmát fokozhatta, hogy a munkanélküli-segélyért folyamodók száma váratlanul 343 ezerre csökkent, vagyis a cégek nem folytatták a korábbi leépítéseket, sőt sokan el is tudtak ismét helyezkedni. Az infláció 0,2 százalékos volt, vagyis a szövetségi jegybank szerepét betöltő Fed továbbra sem kényszerül az ötvenéves mélyponton lévő, 1 százalékos alapkamat emelésére.

Az elemzőket már csak az aggasztja, hogy nem indult be a fellendülés nyomán a munkahelyteremtés, legalábbis a cégek által bejelentett alkalmazottak száma egyelőre nem bővül.

Ennek ellenére a három makrogazdasági adat együttesen derűlátásra ad okot, több közgazdász már emelte is éves növekedési előrejelzését - írja a BBC.